fbpx

Meditatie

Siri Satya Yoga is een yoga en pilates studio met een persoonlijke aanpak. 

Meditatie

Meditatie

Dat meditatie een gunstig effect heeft op lichaam en geest hebben Oosterlingen al vele eeuwen geleden ontdekt. Ook in het Westen en zelfs onder wetenschappers zijn de positieve effecten op wetenschappelijke basis bewezenverklaard. Meditatie is lang niet meer zweverig of mysterieus.

Een belangrijk aspect van mediteren (dhyana of samadhi) is bewust-zijn. Bewust-zijn van het gegeven dat de (onrustige) mens (het ego) in directe verbinding staat met het hogere Bewustzijn. Een Bewustzijn dat zaligheid (ananda), vrede (shanti) is.
Zolang we meditatie blijven zien als een vorm van ontspanning, zullen we de essentie van dit aspect uit de traditionele yoga-leer niet raken. Ontspanning is een tijdelijke ontsnapping uit de dagelijkse werkelijkheid. Meditatie is één van de vele middelen om een gelukkig en gezond leven te leiden. Een leven waarbij onze continu actieve geest ons niet op sleeptouw neemt.

Mediteren doe je in eerste instantie voor jezelf. Je kweekt empathie voor je zelf. Volgens de westerse psychotherapeut John Welwood bestaat er niets wat in dat opzicht meditatie kan evenaren. Maar ook kweek je meer empathie voor alles in je omgeving. En dat maakt uiteindelijk dat de mens zich bewust wordt van de eenheid die er tussen de mens en zijn omgeving is. Op het moment dat door bewustwording van de eenheid tussen al wat is, ontdekt wordt…… wat valt er dan nog te verliezen, wat valt er dan te vrezen, waar moet je je dan nog druk om maken, wat valt er dan nog los te laten, waar valt dan nog naar te streven, wat maakt je dan nog gelukkig of verdrietig, boos of teleurgesteld en ga zo maar door.

Meditatie is hét middel om die staat van gelukzaligheid te ontdekken. Niet alleen tijdens een meditatiesessie, maar door er je levensstijl op in te richten. En daarmee is meditatie misschien wel met mooiste cadeau dat je jezelf en de wereld kunt geven.

Boek nu jouw eerste les

Je kunt gemakkelijk deelnemen aan een eerste les. Leer ons kennen.