fbpx

Waarom Yoga?

Yoga is een bewustwordingstechniek, een efficiënt techniek om bewustzijn wakker te maken en te laten groeien.

Over Yoga

Wat is Yoga?

Door de tijd en ruimte van generatie tot generatie dragen mensen het bewustzijn in zich. Het geschenk van het universum. Heel lang geleden in verschillende delen van onze planeet bezat men de kennis en technieken voor het ontwaken en verhogen van het bewustzijn. Yoga is een van deze technieken.

De Yoga is volgens de geschiedenis bronnen ongeveer 5 duizend jaar geleden in India ontstaan. De vormen van Yoga, zoals wij die nu kennen, zijn echter het resultaat van de overdracht van de kennis en technieken door diverse yoga masters uit India die de Yoga in de afgelopen eeuw naar het Westen hebben gebracht.

Yoga chitta vritti nirodha – Yoga legt de schommelingen van het bewustzijn (gedachten) stil. Zo klinkt de tweede sutra van de Yoga Sutras van Patanjali (het boek over Yoga uit de tweede eeuw voor de Christus). Het woord ‘’Yoga’’ betekent aan elkaar binden of verbinden, en dat is wat wij doen in Yoga. Wij streven ernaar om de gedachten stil te leggen of op een afstand te houden en ons te verbinden met de ruimte achter de gedachten.
Gedachten zijn een interpretatie van onze waarneming. De interpretatie die gekleurd is door emoties, aangeleerde patronen, verwachtingen, verlangen.
Volgens de yogis’s is onze normale waarneming een kleine kamer vol met gedachten die de interpretaties weergeven en niet de werkelijkheid. De yogi’s noemen deze interpretaties ‘maya’ (begoocheling van het bewustzijn). De werkelijkheid bevindt zich achter de deuren van de kleine kamer en openbaart zich voor de mens wanneer de gedachten stil zijn gelegd of beteugeld. Wanneer de begoocheling geen grip meer heeft op het bewustzijn. Zodra ons bewustzijn de werkelijkheid kan waarnemen, krijgt het de ruimte om te groeien. Het gegroeide of verhoogde bewustzijn moet daarna getraind worden in het stabiel maken van het contact met de werkelijkheid, het leren de werkelijkheid waar te nemen zonder tussenkomst van de gekleurde gedachten. Het begoochelende interpretatiemechanisme van de gedachten heeft namelijk alle macht over het bewustzijn en laat zijn grip daarop niet zomaar los. Daarom is Yoga een techniek waar discipline in beoefening en het vermogen om door te zetten nauw verbonden zijn met het resultaat..

Onze lessen

Wat kan je in de les verwachten?

Asana’s zijn de houdingen van het lichaam die het lichaam strekken en een effect hebben op zowel de fysieke als mentale gesteldheid. De asana’s helpen de vitaliteit, lenigheid, fysieke kracht en het uithoudingsvermogen te verhogen, de fysieke en mentale grenzen op te zoeken en balans te vinden in de zichtbare en onzichtbare lagen van het lichaam.

Kriya’s zijn de series oefeningen in Kundalini Yoga, die opgesteld zijn om een bepaald doel te dienen. Bijvoorbeeld: het zenuwstelsel te versterken, stress weg te nemen of om een oude emotionele pijn uit het lichaam en geest te laten verdwijnen. Deze series werken direct met het levensenergie en helpen om daar bewust van te worden.

Meditatie’s zijn in stilte, zittende oefeningen. In meditatie keren wij naar binnen en observeren wij de innerlijke ruimte en de gedachten die voorbij komen. De meditaties zijn een efficiënt middel voor het ontwaken van bewustzijn. De meditaties helpen de ruimte achter de gedachten te ontdekken en het bewustzijn in die ruimte te vestigen.

Ademhalingsoefeningen of pranajamas zijn diverse vormen van ademhaling die wij in yoga gebruiken om de energie- de prana in ons lichaam te kanaliseren en bewust te sturen.
Zingen en luisteren van Mantra’s is een belangrijk onderdeel van de yogabeoefening. De klank is de energetische vibratie die een uitwerking heeft op onzichtbare lagen van menselijk wezen en op het bewustzijn. De vibratie van de klank laat de subtiele energetische structuren vibreren. Ze worden afgestemd op de intentie van de klank. Diverse mantra’s dienen divesre doelen. Bijvoorbeeld een mantra die helpt om het hart te openen, een mantra die helpt om bellemeringen weg te nemen, een mantra die helpt om moed en vertrouwen te versterken. In zijn geheel, is de intentie van de klank in mantra’s het bevrijden en verhogen van het bewustzijn en het richten van dat verhoogd bewustzijn op het beoogde doel.

Voor, tijdens en na de les

Eet licht en niet veel (ongeveer twee uur) voor de les. De fysieke oefeningen en ademhalingstechnieken die wij gebruiken hebben een verschonende werking op het spijsvertering systeem. Het is daarom belangrijk dat de maag en darmen tijdens de les niet te veel bezig zijn met het verteren van het voedsel.

De oefeningen hebben ook een verschonende werking op de lever, nieren en andere organen. Er komen gifstoffen vrij die uit het lichaam verwijderd moeten worden. Drink daarom veel water of kruidenthee na de les. De hoofdpijn kan een bijwerking zijn als je niet genoeg drinkt.

Sommige oefeningen worden afgeraden om te doen tijdens de eerste dagen van de menstruatie en-/of tijdens de zwangerschap. Tijdens de eerste dagen van de menstruatie is het niet verstandig om de omgekeerde houdingen zoals de schouderstand of hoofdstand te doen en worden de oefeningen waarbij de buikspieren krachtig gespannen moeten worden afgeraden. Mocht je zwanger zijn en kom je niet naar de zwangerschapsyoga les, laat het weten voor de les zodat ik je ik je de instructies kan geven over welke houdingen je beter niet kan doen en ik je in de les kan begeleiden.
Het allerbelangrijkste is het luisteren naar je eigen lichaam, jezelf uitdagen maar niet opjagen. Wij komen op de yoga mat om bewust te worden. Dat doen wij in de groepslessen samen om elkaar te steunen, er is geen competitie met elkaar. Wees lief voor jezelf en probeer jezelf niet te beoordelen als er confronterende gedachten of gevoelens in je opkomen. In Yoga verwelkomen wij de confrontatie met onszelf en het stappen buiten de comfort zone omdat dat juist de weg is naar groei en bewustwording.

Boek nu jouw eerste les

Je kunt gemakkelijk deelnemen aan een eerste les. Leer ons kennen.